Als een dierbare overlijdt komt er in een hele korte tijd heel veel op u af dat geregeld moet worden. Zo moeten er financiële zaken afgehandeld worden zoals de belastingaangifte, dit wordt vaak als iets erg emotioneels ervaren. Toch is het heel belangrijk om hier goed bij stil te staan en geen overhaaste beslissingen te nemen. Zo kunt u bijvoorbeeld ook advies in Amsterdam vragen voor het regelen van deze zaken. Het is namelijk ook zo dat er elk jaar veel verandert als het gaat om belastingaangifte. Hieronder vindt u verschillende dingen waar u aan moet denken tijdens het doen van de belastingaangifte van uw overleden dierbare.

Belastingaangifte doen en erfenis krijgen

Als u de erfenis van uw dierbare na het overlijden heeft aanvaard dan moet u in de meeste gevallen erfbelasting betalen. Dit is vaak pas mogelijk nadat de inkomstenbelasting van de dierbare is afgehandeld met de Belastingdienst. Is het zo dat de overleden dierbare recht heeft op teruggave van de Belastingdienst dan komt dit bedrag bij de erfenis. Het is heel erg belangrijk om de erfenis op tijd aan te geven bij de Belastingdienst, dit is vaak binnen een periode van 19 weken na overlijden. Mocht het niet lukken om op tijd aangifte te doen na het overlijden dan is het noodzakelijk om zo snel mogelijk een verzoek voorlopige aanslag of uitstel erfbelasting aan te vragen bij de Belastingdienst. Vaak is het ook zo dat de Belastingdienst een brief stuurt naar de naasten om hierin te laten weten of deze wel of geen aangifte moeten doen, dit gebeurt binnen 4 maanden na het overlijden. Naast dat er in deze brief staat of er überhaupt aangifte gedaan moet worden staat er ook in hoe dit moet en voor welke tijd deze binnen moet zijn.

Kosten van de begrafenis van de erfenis aftrekken

Het is zo dat u een deel van de kosten van de begrafenis of crematie daadwerkelijk van de erfenis af mag trekken, hierdoor zult u dus ook minder belasting hoeven betalen. Kosten die u van de erfenis mag afhalen zijn bijvoorbeeld de grafsteen, de koffietafel, de huur van de aula, de kerkdiensten en de rouwadvertenties. Echter zijn er ook kosten die niet aftrekbaar zijn, dit zijn het onderhoud aan het graf, de grafversiering en de kosten die u maakt aan het opruimen van de inboedel en de vergoeding van de executeur.