Zelf uw boekhouding regelen

Het runnen van een huishouden is één, maar het financiële gedeelte is een heel ander verhaal. Vaak is er ervaring nodig om dit te kunnen doen, maar veel mensen proberen het ook zelf. Het blijft echter bij proberen, want zij merken dat het niet voor hun is weggelegd. Soms kunnen mensen zaken niet meer betalen of houden zij geen rekening met kosten. Dan zal er een persoonlijke lening aan te pas moeten komen om dit recht te breien. U kunt echter wel zelf u zaken regelen en wij zullen u adviseren op dit gebied.

Onderscheid zaken van elkaar

Eén van de belangrijkste redenen voor een boekhouding die niet op orde is, is het mengen van privé en zakelijk. Mensen met een eigen onderneming proberen de boekhouding verstandig te doen, maar halen veel zaken door elkaar. Zorg ervoor dat u een zakelijk rekening heeft en een persoonlijke rekening, zodat alle transacties los van elkaar lopen. Wanneer dit niet het geval is zal uw persoonlijke rekening ook bij de belastingdienst moeten worden aangegeven en dit voor zelfs zeven jaar.

Bouw er regelmaat in

Veel mensen doen één keer in het kwartaal hun boekhouding omdat zij dan hun belastingaangifte moeten doen. Wij raden u aan om dit maandelijks te doen, zodat u een goed overzicht heeft op administratief gebied. Zo zult u nooit tegen aanmaningen aanlopen of vergeet u rekeningen te betalen. Doe dit zowel privé als zakelijk!

Orden uw zaken

Ook een welbekend struikelpunt is het niet goed ordenen van rekeningen en andere zaken. Op iedere rekening staat natuurlijk een datum in combinatie met een belastingtermijn. U doet er goed aan om deze zaken op een chronologische volgorde in uw boekhoudmap te doen, zodat u nooit rekeningen vergeet. Op deze manier voorkomt u extra kosten door bijvoorbeeld een vergeten rekening, waar natuurlijk een aanmaning overheen komt.