Als zelfstandig ondernemer en als klein bedrijf kun je jezelf afvragen of je de administratie zelf gaat doen of dat je dit gaat uitbesteden. Grotere bedrijven hebben vaak mensen in dienst om de administratie te doen en in verhouding tot kleinere bedrijven is dit ook logisch. Een zelfstandig ondernemer of een klein bedrijf heeft over het algemeen namelijk minder administratie dan grotere ondernemingen. De keuze of je de administratie zelf gaat doen of dat je dit laat doen hangt vaak af van een aantal factoren. Het heeft onder andere te maken met de mate van werk die de administratie in beslag neemt en of je het ook makkelijk zelf kunt bijhouden.

Belastingen

Bij administratie wordt er vaak gedacht aan de belastingen die je als bedrijf moet afdragen. Er komt meer kijken bij administratie dan alleen belastingen maar dit is zeker wel een groot onderdeel. Vanwege de vele regels en de verschillende belastingen die er betaald moeten worden wordt er vaak gekozen om het opstellen van de gegevens voor de belastingen uit te besteden. Als je een zelfstandig ondernemer bent of een klein bedrijf met weinig administratie dan is zelf aangifte doen voor de belastingen niet veel werk. Als je eenmaal weet waar je op moet letten en wat je moet doen dan kan dit goed zelf gedaan worden. Je bespaart dan ook een stukje kosten voor een belastingadviseur.

Wanneer uitbesteden?

Als je veel verschillende opdrachtgevers en klanten hebt dan heb je ook meer administratie te verwerken dan een zelfstandige die één of twee grote opdrachtgevers heeft. Er moet gefactureerd worden, de financiën moeten in de gaten gehouden worden en belastingen moeten worden betaald. Als je veel tijd kwijt bent aan het doen van jouw administratie bereken dan welke kosten je kwijt bent als je iemand anders de administratie voor jou laat doen. Je kunt dan bijvoorbeeld een administratiekantoor in Harderwijk en omgeving in de armen nemen Dan heb je zelf meer tijd om je op het werk te richten en inkomsten te genereren. Als je met deze inkomsten de kosten voor het doen van de administratie kunt dekken en er ook nog aan verdiend, dan is het zeker aan te raden om de administratie uit te besteden.