Creatief boekhouden; strafbaar of voordelig?

Uiteraard wil je als ondernemer zo min mogelijk belasting hoeven te betalen. Uiteraard is de hoeveelheid belasting altijd afhankelijk van de hoeveelheid inkomen dat je hebt, end aar zal je ook niet zoveel aan kunnen veranderen. Toch vonden we op de site van zzpservicedesk een aantal tips om toch te kunnen profiteren van wat voordelen. Zolang je al deze tips toepast binnen de lijnen van de wet, ben je niet strafbaar en maak je enkel gebruik van een eigen timing. Je betaalt uiteindelijk dezelfde hoeveelheid belasting, alleen op een andere manier verdeeld.

Een van die tips is bijvoorbeeld om je grote uitgaven nauwkeurig te plannen. Doe geen impulsaankopen midden in het jaar. Slimmer is, als je dit jaar veel winst hebt gedraaid, om nog een aantal grote uitgaven te doen aan het einde van het jaar, wanneer je je belastingjaar afsluit. Op die manier maak je nog een grote uitgaven waarvan de kosten aftrekbaar zijn. Denk je juist dat je volgend jaar nog meer winst gaat maken, dan is het slimmer om met die grote kostenpost te wachten tot na 1 januari.

Op een slimme manier factureren.
De datum waarop je gaat factureren is heel belangrijk. Het kan vaak wel even duren voordat je het geld binnen hebt en stuur je je factuur in het ene kwartaal, maar krijg je je geld het volgende kwartaal pas binnen, krijg jij een cashflow-porbleem, omdat je wel al belasting moet betalen over het bedrag dat je nog moet krijgen. Dan is het handiger om net na de kwartaaldatum je factuur naar de klant te sturen. Hetzelfde geldt uiteraard voor de inkomstenbelasting.

Altijd aangifte doen!
Ook als je geen tijd hebt gehad om je btw-aangifte te doen, vul dan toch 0 in. Dit kan je later in het jaar nog verrekenen. Doe je dit niet, dan staat je een boete van €50,- te wachten.

Wat is zakelijk en wat niet?
Heb je een bedrijf aan huis? Dan kan je het bedrag dat je betaalt voor internet op je bedrijf zetten: jij hebt als eigen ondernemer nu eenmaal het internet nodig. En dat je er dan ook privé gebruik van maakt... Tjsa...

Conflict met de Belastingdienst: wat nu?

We krijgen er allemaal post van en toch zit (bijna) niemand er op te wachten: de Belastingdienst. De grootste bron van inkomsten voor de schatkist van de overheid wordt gevormd door middel van de accept giro's in de blauwe enveloppen. Vaak bevat deze blauwe envelop informatie die u al bekend was. Het verzamelinkomen van het voorgaande jaar, het recht op zorgtoeslag, en ga zo maar door. Toch komt het regelmatig voor dat er een besluit in is genomen waar u het niet mee eens bent. Er wordt vermeld dat u geen recht heeft op zorgtoeslag terwijl u daar wel op had gerekend. Of u heeft zogenaamd een woning met een heel hoge WOZ waarde terwijl uw huis volgens uzelf nog niet eens de helft waard is. Wat dan?

Ga na waarop het oordeel is gebaseerd

De eerste stap is om uit te vogelen waarop het bepaalde oordeel precies is gebaseerd. Gaat het om een te hoge WOZ waarde die bij de gemeente wordt berekend? Is een verzamelinkomen gebaseerd op een aanslag die u zelf onjuist heeft ingevuld? Soms is een oordeel niet helemaal duidelijk en kunt u eenvoudig bij de Belastingtelefoon navragen wat er precies aan de hand is.

Dien bezwaar in

Als uw vraag of probleem nog niet is opgehelderd en het conflict nog steeds in de lucht hangt, is het mogelijk om bezwaar in te dienen. U doet dit door een formele brief op te stellen, deze te ondertekenen en naar de Belastingdienst te sturen. De Belastingdienst zal uw bezwaar behandelen en goedkeuren of afwijzen.

Beroep

Als u het niet eens bent met de beoordeling van uw bezwaar door de belastingdienst kunt u een beroep indienen bij de kantonrechter. Wanneer dit wordt afgewezen is er vaak een nog hoger beroep mogelijk zodat uw zaak meerdere malen herzien en behandeld kan worden. Dit geeft nogal wat rompslomp. Een advocaat kan u helpen tijdens dit proces.

berekenenbtw.net - Zelf kan je natuurlijk btw berekenen maar het kan gemakkelijk online. Ben je bijvoorbeeld bezig met je omzetbelasting en wil je even snel een bedrag zonder btw berekenen dan kan je hierin fouten maken. Door gebruik te maken van onze online rekenmachine heb je altijd de juiste bedragen.

Incassobureau Pro - Voor een vakkundig incassobureau

belastingaangifte ZZP - De belastingaangifte voor bedrijven en ZP/ ZZP eenmanszaak voeren wij vanuit ons kantoor in Vianen.