Administratie kan voor veel ondernemers een doorn in het oog zijn. Het doen van de belastingen, opstellen van facturen, verwerken van financiën en ga zo maar door. Of je het nu leuk vindt of niet, veel administratie doen hoort (waarschijnlijk) niet bij het werk waar je voor gekozen hebt. Daarnaast moet je ook nog eens tijd hebben om de administratie te doen en moet je ook weten waar je mee bezig bent. Als je de administratie zelf wilt doen maak dan gebruik van de volgende tips.

1. Doe de administratie regelmatig

Als je er elke week voor zorgt dat de administratie gedaan wordt en als je dit ook goed bij houdt, dan zorg je ervoor dat je geen achterstand op bouwt. Doe je dit niet dan kun je soms wel een hele dag of meer kwijt zijn aan het ordenen van de administratie.

2. Kan het uit?

Ga goed na voor jezelf of het zelf doen van de administratie ook uit kan. Als je veel werk hebt aan de administratie en hierdoor veel kostbare tijd verliest, dan kan het voordeliger zijn om dit uit te besteden aan een administratiekantoor. VKEB biedt hulp, bekijk de website voor meer informatie.

3. Bijhouden

Naast het wekelijks verwerken van de administratie is het ook verstandig om zaken als gemaakte kilometers en gewerkte uren direct bij te houden. Als je dit elke dag bijhoudt dan ben je vaak maar korte tijd bezig en weet je ook nog exact hoeveel tijd je waar aan besteed hebt.

4. Scan bonnen en facturen in

Als je facturen nog op papier ontvangt dan is het zeker verstandig om dit te doen. Ook bonnetjes van aankopen kun je het beste inscannen. Om de btw terug te vragen moet je kunnen aantonen dat je ook daadwerkelijk btw betaald hebt. Daarvoor heb je bonnetjes nodig. Omdat bonnetjes vaak op dun papier gedrukt zijn vervaagt de tekst na verloop van tijd en kun je niet meer aantonen wat er op de bon staat.

5. Zorg voor overzicht

Het klinkt voor de hand liggend maar als je overzicht wilt houden op de administratie dan moet je alles ook geordend bewaren. Verwerk post zo snel mogelijk en zorg voor een overzichtelijk boekhoudprogramma waar je makkelijk alles in kunt terugvinden.