Geld lenen, alternatieve manieren van financieren en de invloed op de boekhouding

Een bedrijf starten of uitbreiden gaat niet zomaar, je moet hier ook wel de financiële middelen voor hebben. Je kunt het starten of uitbreiden van een bedrijf op verschillende manieren financieren. De meest voorkomende manier is een lening. Zo kun je bijvoorbeeld geld lenen via een banklening of een hypothecair krediet. Voordat een bank je een lening verstrekt, moet je een goed ondernemersplan hebben ontwikkeld; de bank moet immers in je geloven. Hiervoor ben je wel gelijk afhankelijk van een bank.

Gelukkig zijn er ook veel alternatieven voor ondernemers die niet afhankelijk willen zijn van de traditionele geldverstrekkers. Je kunt ook geld lenen zonder bank. Dit werkt exact hetzelfde als een gewone banklening, alleen leen je dan geen geld bij een bank, maar bij een andere financiële instelling. Voordeel hiervan bijvoorbeeld is, is dat het geld veel sneller op je rekening staat. Ook de rente van zo'n soort lening kan lager zijn.

Sommige bedrijven maken ook weleens gebruik van alternatieve vormen van financieringen om hierdoor niet afhankelijk te zijn van een bank. Business Angels en crowdfunding zijn de twee meest voorkomende alternatieve manieren. Dit wordt vaak ook gezien als lening. Deze personen investeren in je bedrijf en willen daar wat terug voor zien. Al hoeft crownfunding niet altijd een lening te zijn; er zijn ook veel mensen die geld willen doneren, omdat ze een bepaald product dat je aanbiedt graag willen hebben.

Al deze manieren van financieringen dienen dan ook altijd opgenomen te worden in de boekhouding. Deze mag niet zomaar verscholen worden en is een belangrijk onderdeel van je bedrijf. Een lening dient bijvoorbeeld in de boekhouding opgenomen te worden in de balansrekening. Ook investeringen en crowdfunding dienen opgenomen te worden in de balansrekening.