Beleggingen verwerken bij je IB aangifte

Tegenwoordig is het veel toegankelijker om te gaan beleggen als particulier/bedrijf. Voorheen was beleggen met name weggelegd voor de zeer vermogende particulieren en bedrijven. Echter heeft de komst van het internet daar verandering ingebracht, waar je voorheen naar een bank of financiële instantie moest voor een afspraak met de portefeuille beheerder, kun je nu zelf jouw eigen portefeuille beheren via het internet. Je kunt vaak gratis al een account aanmaken bij grote instanties als BinckBank en DeGiro. Omdat je het zelf vaak allemaal al kunt regelen en beheren moet je niet vergeten dat je aan het begin van het jaar ook weer een aangifte inkomstenbelasting moet indienen, dan is het belangrijk te weten welke onderdelen van het vermogen in aandelen mee moet worden opgegeven bij de aangifte van inkomstenbelasting. Wij lichten het toe in dit artikel waarin we onderscheid maken in winst op een aandeel en dividend.

Al het vermogen dat in aandelen belegd is valt altijd in box 3, daarmee dus in de risicovolle sfeer. Doordat er risico's aan vast zitten zegt de fiscus dat de koerswinst die op de aandelen behaald wordt vrijgesteld is van de inkomstenbelasting. Echter dient het dividend, dat in veel gevallen één keer per jaar uitgekeerd wordt, wel opgegeven te worden bij de inkomstenbelasting aangifte. Hierover wordt 15% dividendbelasting afgetrokken en verrekend in de aangifte. Dit lijkt heel veel maar zeker in deze tijden valt dit reuze mee. Het is namelijk voor bedrijven enorm goedkoop om geld te lenen, de rente staat namelijk historisch laag, daarmee kan de kaspositie aanzienlijk (goedkoop) vergroot worden en is de kans op dividend nog meer verzekerd. Verder wordt er op een spaarrekening tegenwoordig nauwelijks nog meer dan 1% rente verrekend en is het voor iedereen veel aantrekkelijker geworden om geld te gaan beleggen in aandelen. Doordat iedereen dit gaat doen, stijgen de koersen ook vrij eenvoudig en kun je bijna niet minder rendement halen met beleggen t.o.v. een spaarrekening.

Wil jij meer weten over hoe je kunt starten met beleggen? Bekijk dan de website Lerenbeleggenvoorbeginners.com!

*Let op: aan beleggen zitten zeker risico's vast en ook de onverwachte tegenvallers zijn niet altijd aan te zien komen (bijv: Brexit)